Dieta pentru articulații – cum să întăriți articulațiile cu dieta? Ce să mănânci și ce să eviți?

Dieta pentru articulațiile genunchiului și șoldului – ajută sau nu?

Problemele articulare cresc odată cu vârsta și, din păcate, nu putem face nimic în această privință. Din fericire, putem avea un impact real asupra multora dintre factorii care contribuie la durerile articulare, cu condiția să începem să avem grijă de articulațiile sănătoase din timp. Cele mai frecvente afecțiuni sunt legate de suprasolicitarea structurilor din jurul articulației, de exemplu, ca urmare a unei activități sau a unei munci fizice prea intense. Supraponderabilitatea contribuie, de asemenea, la problemele articulare. Fiecare kilogram în plus pe corpul nostru contribuie suplimentar la supraîncărcarea articulațiilor, în special a articulațiilor genunchiului și șoldului. Acestea trebuie să lucreze mai intens, drept urmare se deteriorează mai repede. Prin urmare, o dietă pentru articulațiile genunchiului și șoldului în cazul excesului de greutate ar trebui să fie în același timp o dietă de slăbire.

De asemenea, articulațiile sunt afectate negativ de lipsa de activitate fizică și de statul așezat pentru perioade lungi de timp. O activitate fizică adecvată stimulează producția de lichid articular normal și îmbunătățește, de asemenea, flexibilitatea articulațiilor. Cu toate acestea, nici activitatea fizică nu trebuie să fie exagerată. Antrenamentele foarte intense, sporturile extreme și exercițiile fizice fără o încălzire adecvată sunt periculoase pentru articulații și le accelerează uzura. Alergătorii, în special, ar trebui să se gândească la modul în care să-și întărească articulațiile, deoarece acest sport duce adesea la întinderea și stresul articulațiilor, în special la nivelul genunchilor.

Durerea articulară este una dintre cele mai frecvente plângeri. Ea trece adesea spontan, mai ales la tineri. Cu toate acestea, merită să ne amintim că ea poate fi și un indiciu al unor boli grave, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic. În cazul osteoartritei, pot apărea modificări distructive din cauza:

  • instabilitate la nivelul articulațiilor – aceasta afectează în principal articulația genunchiului
  • pocnituri ale articulațiilor – sesizabile în timpul mișcării
  • pocnituri ale genunchilor, șoldurilor și omoplaților.

Este o idee bună să vă consultați medicul dacă durerea articulară nu dispare timp de câteva zile sau dacă aveți alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi:

  • umflarea articulațiilor
  • rigiditate a articulațiilor dimineața
  • febră.

Există multe tratamente pentru articulațiile bolnave și modalități de îmbunătățire a calității și confortului vieții. Cu toate acestea, refacerea cartilajului articular nu este posibilă cu niciuna dintre aceste metode. O dietă adecvată, utilizarea de suplimente sau tratamentul medicamentos pot doar încetini evoluția bolii, dar nu vor inversa modificările avansate ale țesutului cartilaginos.

Suplimente pentru articulații – regenerarea cartilajului articular

Tratamentul bolilor articulare este un proces foarte lung și complicat, așa că merită să aveți grijă de el în prealabil. O dietă rațională și bine echilibrată este o parte foarte importantă a îngrijirii articulațiilor, la fel ca și reabilitarea sau farmacoterapia. Regenerarea articulară în cazul persoanelor supraponderale sau obeze necesită ușurarea sarcinii asupra articulațiilor prin reducerea greutății corporale. Se recomandă atunci o dietă săracă în grăsimi, ușor digerabilă.

Regenerarea sinovială articulară este posibilă prin utilizarea unor suplimente adecvate. În cazul bolilor cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, sunt importante și vitaminele adecvate pentru articulații. Poate fi recomandată suplimentarea cu vitaminele A, C, D și E, care favorizează scăderea în greutate. În plus, combinația de vitamina E cu seleniu prezintă proprietăți antiinflamatorii puternice. Activitatea fizică are, de asemenea, un efect pozitiv asupra articulațiilor. Ea îmbunătățește flexibilitatea acestora și ajută la menținerea forței musculare.

Suplimentele de cartilaj de rechin sunt indicate ca tratament de susținere pentru problemele articulare. Astfel de suplimente pentru articulații conțin compuși care sunt componente naturale ale sistemului scheletic și ale articulațiilor, în primul rând elementele calciu și fosfor, precum și colagen și glicoproteine. Există pe piață preparate care conțin glucozamină, care are proprietăți care susțin funcția articulară.

În plus, compoziția acestor preparate pentru articulații include:

  • condroitină – are proprietăți care reglează metabolismul cartilajului și al țesutului osos,
  • colagen pentru articulații – suplimentarea sa este recomandată în special în cazul bolilor reumatice autoimune, deoarece liniștește răspunsul excesiv al sistemului imunitar,
  • sulf organic – participă la procesul de sinteză a colagenului,
  • vitamina C – susține absorbția glucozaminei și a condroitinei în țesuturi,
  • acid hialuronic – restabilește compoziția corectă a lichidului sinovial, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor, are efecte analgezice și antiinflamatorii.

O dietă bună pentru articulații – ce să mănânci pentru a întări articulațiile?

O întrebare frecventă este: ce să mănânci pentru a reconstrui cartilajul articular? Din păcate, prin dietă, acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, o dietă corectă are, fără îndoială, un efect foarte pozitiv asupra sistemului musculo-scheletic. Dintr-o dietă de întărire a articulațiilor nu trebuie să lipsească produsele cerealiere integrale și leguminoasele. Se recomandă în special pâinea integrală și integrală, orezul brun, pastele integrale și tărâțele. Aceste produse sunt surse excelente de fibre și de vitamine B.

O dietă bună pentru articulații trebuie să includă pește marin, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, heringul, tonul, plătica sau halibutul. Aceștia sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor și ajută la atenuarea proceselor inflamatorii. Peștii grași sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina D, care are proprietăți antiinflamatorii și facilitează absorbția calciului. Grăsimile vegetale, cum ar fi uleiul de in, uleiul de rapiță și uleiul de măsline sunt, de asemenea, surse bune de acizi grași omega-3. Nucile, în special nucile, și semințele de in nu trebuie să lipsească din dieta de susținere a articulațiilor. O dietă pentru articulații ar trebui să includă, de asemenea, carne de pasăre slabă, fructe de mare, semințe de dovleac și semințe de floarea-soarelui. Nucile și semințele sunt surse excelente de acizi grași mononesaturați, care, ca și acizii grași omega-3, au proprietăți antiinflamatorii.

O dietă pentru articulații dureroase ar trebui să includă multe legume și fructe. Morcovii, castraveții, varza, prazul, pătrunjelul, sfecla roșie și țelina sunt recomandate în mod special. Broccoli merită consumat, deoarece sulforafanul conținut în el inhibă producția unei enzime asociate cu distrugerea cartilajului articular.

În dieta pentru articulații, sunt recomandate în special fructele de pădure, căpșunile, afinele și citricele. Acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi betacarotenul, flavonoidele sau vitamina C, în care o dietă pentru artrită trebuie să fie bogată. În acest fel, ele previn formarea proceselor degenerative și întârzie îmbătrânirea articulațiilor. Antioxidanții au proprietăți care dezactivează radicalii liberi, care pot iniția procesul inflamator. În plus, vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, care construiește cartilajul și, de asemenea, îmbunătățește starea țesutului conjunctiv și este responsabilă de buna stare a articulațiilor.

Pentru articulații, dieta trebuie să includă usturoi și ceapă; compușii de sulf pe care îi conțin au proprietăți antiinflamatorii. Există, de asemenea, rapoarte privind proprietățile antiinflamatorii benefice ale turmericului și ghimbirului. Ierburile antiinflamatorii o dată cu condimentele, cum ar fi anasonul, cuișoarele, zarzavaturile, busuiocul, măghiranul, salvia, menta și hreanul sunt, de asemenea, recomandate pentru articulații. Jeleurile pentru articulații sunt, de asemenea, o idee bună; acestea pot fi jeleuri de carne și legume, jeleuri de fructe sau sub formă, de exemplu, de pește în jeleu. Totuși, pentru a avea un efect benefic asupra articulațiilor, acestea trebuie să conțină gelatină în compoziția lor.

Dieta pentru articulații sănătoase trebuie să includă și apă. O anumită cantitate de apă se găsește în mucus, care are o funcție protectoare și umidificatoare. De asemenea, apa este conținută în lichidul articular, care se găsește în spațiile articulare și reduce frecarea, permițând astfel o mobilitate articulară corespunzătoare. Dintre lichide, este indicat și ceaiul verde, care are proprietăți antioxidante și încetinește procesul de îmbătrânire a organismului, inclusiv degradarea cartilajelor.

Artrita reumatoidă – dieta

Artrita reumatoidă, cunoscută anterior sub numele de artrită, este o boală autoimună a țesutului conjunctiv. Afectează în principal articulațiile, dar uneori implică și țesutul subcutanat al inimii, rinichilor, plămânilor sau ochilor. Boala se caracterizează prin afectarea simetrică a articulațiilor predominant mici, cum ar fi cele ale mâinilor și încheieturilor mâinilor, ceea ce duce la umflături, durere, contracturi și mobilitate redusă. Mai rar, boala implică articulații mai mari, cum ar fi genunchiul sau umărul. Motivele dezvoltării bolii nu sunt cunoscute, dar se bănuiește că ar putea fi rezultatul stresului, al tulburărilor sistemului imunitar, al unor factori genetici sau al unui istoric de infecții virale și bacteriene.

Deși nu există o dietă de întărire a articulațiilor destinată în mod specific persoanelor cu poliartrită reumatoidă, se cunoaște efectul anumitor componente alimentare asupra riscului de apariție a bolii și asupra activității bolii. Anumite alimente pot calma inflamația. Cele mai multe dintre acestea sunt caracteristice dietei mediteraneene. În prezent se știe că dieta pentru articulațiile bolnave în AR ar trebui să se bazeze pe consumul de pește marin gras, legume și fructe, ulei de măsline și semințe și nuci.

Studiile arată că dieta mediteraneană inhibă progresia bolii, la pacienții cu AR activă. Un aport adecvat de acizi grași omega-3 reduce, de asemenea, articulațiile umflate, sensibile și dureroase. Acesta reduce rigiditatea matinală, durerea percepută și activitatea bolii. Există, de asemenea, unele rapoarte științifice conform cărora o dietă vegetariană, vegană sau fără gluten poate fi o alternativă la dieta mediteraneană. Cu toate acestea, nu există în prezent dovezi concludente care să susțină eficacitatea acestor diete.

Merită să ne amintim că o dietă cu articulații bolnave trebuie să fie o dietă echilibrată. Pot apărea probleme dacă se introduce o dietă vegană sau fără gluten, care poate duce la deficiențe nutriționale. Se recomandă atunci să consultați un specialist înainte de a introduce astfel de abordări dietetice.

Dieta pentru articulații – ce trebuie să evitați?

Există, de asemenea, grupuri de produse care, atunci când sunt consumate în exces, au un impact negativ asupra funcționării articulațiilor. O dietă pentru durerile articulare ar trebui să elimine grăsimile de origine animală, cum ar fi:

  • untura,
  • slănină
  • untură de porc,
  • produse din carne grasă,
  • unt,
  • mezeluri grase,
  • cârnați,
  • brânzeturi galbene, brânzeturi topite
  • smântână.
  • Aceste produse, prin inhibarea secreției de suc gastric, împiedică absorbția proteinelor necesare pentru formarea articulațiilor.

În cazul durerilor articulare, dieta trebuie să limiteze carnea și anumite uleiuri vegetale, în special uleiul de porumb sau de floarea-soarelui. Aceste uleiuri conțin cantități mari de acizi grași omega-6, care favorizează inflamația și inhibă proprietățile benefice ale acizilor grași omega-3. De asemenea, nu sunt recomandate pâinea albă, de grâu și produsele obținute din făină ușoară, de grâu. În cazul articulațiilor bolnave, alimentele prăjite și la grătar și cele foarte procesate, cum ar fi fast-food-ul și mâncarea instant, nu ar trebui consumate prea des. Produsele procesate, cum ar fi chipsurile, pâinea de cofetărie și alimentele de tip finger food sunt surse bogate de acizi grași trans, care cresc inflamația în organism.

În cazul poliartritei reumatoide, ar putea avea sens să se limiteze consumul de legume solanacee, cum ar fi roșiile, ardeii, vinetele și cartofii, printre altele. Deși aceste legume sunt un element de bază al dietei mediteraneene, unele studii indică faptul că ele pot exacerba simptomele bolii. Cu toate acestea, nu ar trebui să se renunțe complet la ele; nu există suficiente dovezi științifice care să susțină această teorie. Merită să efectuați un test pentru a confirma dacă eliminarea acestor legume va avea un efect benefic. O opțiune sigură ar fi să eliminați legumele solanacee din alimentație timp de aproximativ două săptămâni și să vedeți dacă această dietă duce la o ameliorare a simptomelor artritei reumatoide.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top